top of page

Gelişim Dönemi

Güncelleme tarihi: 19 Şub

İnsanlarda Gelişim Dönemleri

Gelişim, doğum öncesi dönemden yaşamın sonuna kadar devam eden bir süreç olarak ele alınmaktadır. Döllenmeden ölüme kadar süren yaşam dönemi içinde organizmada gözlenen düzenli ve sürekli değişikliklerdir.

Locke, çocuğun kendine özgü olduğunu, yetişkinin minyatürü olmadığını ancak yetiştirme ve eğitim ile yetişkin gibi davranacağını savunmuştur. Locke’a göre organizma doğuştan boş bir levha gibidir ve çocuğun beyninde oluşan her ne ise o da tamamen öğrenme ve tecrübe ile oluşmuştur. Bazı düşünürler “Plato ve Descartes” gibi bireyin doğuştan getirdikleri özellikler üzerinde dururken, Locke gelişimde bu özellikleri kabul etmesine rağmen çevrenin etkisi, bağ kurma, taklit, ödül ve ceza gibi pekiştireçlerle yani öğrenme ile gelişimin oluştuğunu savunmaktadır. Roussea’da Locke gibi çocuğun ayrı bir birey olduğunu kabul etmekle birlikte çocuğun boş bir levhadan oluşmadığını savunmaktadır. Roussea için çevre çok da önemli değildir. Çocuğun kendine has duygu ve düşünce şemalarının olduğunu ve doğanın kanunu gereği bunların zamanla değiştiğini, daha karmaşık bir hale geldiğini ifade etmektedir.


İnsanlarda Gelişim Dönemleri
İnsanlarda Gelişim Dönemleri


Gelişim şu periyotlarda ele alınır: Doğum öncesi, bebeklik, ilk çocukluk, orta ve ileri çocukluk, ergenlik, ilk yetişkinlik, orta yetişkinlik ve ileri yetişkinlik.

Doğum öncesi dönem, döllenmeden doğuma kadar olan zamandır.

Bebeklik, doğumdan 18 veya 24. aya kadar olan dönemdir.

İlk çocukluk, bebeklik döneminin bitiminden 5 veya 6 yaşına kadar olan gelişimsel dönemdir ve bazen “okul öncesi yılları” da denir.

Orta ve ileri çocukluk, yaklaşık olarak 6-11 yaşları arasındaki döneme, hemen hemen ilkokul yıllarına denk gelir.

Ergenlik, gelişimin çocukluktan ilk yetişkinliğe geçiş dönemidir ve yaklaşık 10-12 yaşlarında başlayıp 18-21 yaşlarında biter.

İlk yetişkinlik, 20’li yaşların başında başlar ve 30’lu yaşlar boyunca devam eder.

Orta yetişkinlik, yaklaşık 40 yaşından 60 yaşına kadar olan gelişim dönemidir.

İleri yetişkinlik, 60’lı veya 70’li yıllarda başlayan ve ölüme kadar süren dönemdir.

Yaşam boyu gelişimin önemli bir yönü, gelişim dönemleri arasında bağlantılar içermesidir.



Psikologlar, bireylerin ruhsal sağlıklarını güçlendirmeleri ve zorlu hayat olaylarıyla başa çıkmaları için önemli bir rol oynar. İster kendinizi daha iyi tanımak ister zorlayıcı duygularla baş etmek isteyin, bir psikologdan alacağınız destek yaşam kalitenizi artırabilir.

Unutmayın, ruh sağlığına yatırım yapmak hayatınız boyunca size geri dönecek bir yatırımdır. Eğer siz de bir psikolog arayışındaysanız, Üsküdar’da bulunan My Life Danışmanlık merkezin de ve Online psikoterapi hizmeti sunuyorum.

Randevu alı tıklayarak benden randevu alabilirsiniz

 

PSK. DANIŞMAN SİNEM SAYIŞMAN

Comments


© 2024 Enkay Dijital

bottom of page